Какво трябва да знаете, преди да купите имот


Покупката на имот винаги е значим момент от живота, пък било то за първи път, за последващ или с чисто инвестиционни намерения. Добре е да се отнесете към нея като към сделка, без да се налага да влагате емоционални чувства. В случай, че сключите сделка за имот твърде прибързано и без да сте се консултирали с брокер на недвижими имоти и с личният ви адвокат или адвокат, който работи с избраният от вас брокер, рискувате да направите трудно поправима сделка, която да ви донесе загуби както на време така и на финансов ресурс. Предвид на богатия опит на нашия екип, както в сферата на правото, така и в сферата на посредничеството с имотни сделки, а и не само, ви споделяме следните съвети преди да придобиете така желания имот.

Търпение, търпение, търпение…

Не напразно всяка имотна сделка започва с оглед на имота като характеристики и параметри на имота, качество на строителството, местоположение и транспортни връзки, изградена инфраструктура, налични външни връзки (окабеляване, електрификация, топлофикация, осигуреност, охрана, достъпност), дори и съседи и живущи. Все пак не придобивате нещо, което и да не го изконсумирате като ми изтече срока на годност ще изхвърлите.

Често пъти липсата на опитния брокер и разчитането на себе си води именно до допускане на грешки и недоглеждане на гореописаните детайли на време, което след време излиза по-скъпо. Не забравяйте да се поучите от опита на близки, познати, колеги, разговори на които сте присъствали сред хора, които са имали вече сделка с имот или им предстои такава. Същественият елемент на търпението при сделките с имоти е богатата практика на предварителните договори, които ви дават възможност преди сключването на окончателния договор да обмислите добре покупката си, да проучите необходимите документ за сделката. Той ви дава една сигурност, че макар и да загубите пари ако се откажете от сделката поради нейната нередовност то загубата ви от 10% ще е в пъти по-малка от проблемите, които ще си купите срещу сто процентовата стойност на имота, който се окаже, че не е вашият или нещо по-сериозно, придобиете проблемен имот, за който освен загубата на цената му ще ви се наложи и да направите допълнителни разходи по адвокати, съдилища, допълнителни ремонти и др. Ето защо основен наш съвет е да приемете работата на опитния брокер на имоти като нещо значимо предвид на финансовия ресурс, който възнамерявате да вложите в имот.

 Цената на имота като фактор

Факторите, определящи цената на един имот зависят качество на строителството, местоположение и транспортни връзки, изградена инфраструктура, налични външни връзки (окабеляване, електрификация, топлофикация, осигуреност, охрана, достъпност), дори и съседи и живущи.При една първоначална сделка едва ли сте обърнали внимание на всички тях. Ето защо ви е необходимо да се свържете с компетентен брокер, който да ви даде подходящия съвет отговарящ на вашите изисквания. Помнете че брокерът е лице, което работи само и единствено при условие, че вие имате конкретно задание, а не просто „искам да си купя имот, намерете ми един“.

Оглед на имота

Огледайте имота няколко пъти в различни часове от деня, а и през нощта, за да добиете представа за факторите определящи цената му. Не забравяйте, че, ако смятате да го ползвате лично или да го отдавате под наем, локацията, изградената инфраструктура, съседите и други фактори имат решаващо значение. Не винаги цената трябва да е водещият ви мотив за покупка на имот

 

Плюсове и Минуси

Придобиването на имот не е скъпо начинание а в повечето случаи чисто емоционално. Заложете на определящите и значимите за вас фактори, обсъдете ги с брокера си и след като чуете и неговото мнение тогава вложете усилия по търсенето на имота, който желаете, независимо с каква цел ще го придобиете. Обмислете добре всички плюсове и минуси, преди да сключите да възложите търсенето на имот на брокера си и преди да пристъпите към сключване на сделка с него.

 

Брокерът на имоти, необходимото зло, на което да платите  

Често пъти се питате за какво да платя или за какво плащам или защо сега да подпиша договор с брокер, ами… той работи за вас.

  1. Пести ви време, а то е скъпо. на всеки в днешно време, като преглежда наличните оферти търси имоти, има множество контакти със строители и собственици на имоти, които не винаги се рекламират и е доста времеотнемащо занимание;
  2. Само опита през който е минал и множеството сделки които е реализирал са го научили на най-същественото, а именно да удоволетвори клиента си, който в крайна сметка да го препоръча на приятели. Сами знаете не купувате всеки ден имот и все с един и същ брокер;
  3. Можете да имате договор с колкото си поискате брокери, на брокерът се дължи възнаграждение само когато намери желаният от вас имот и имате предварителен или окончателен договор.
  4. Проучва имота и ви снабдява с най-необходимите документи необходими за пристъпване към сделка с имот.
  5. Познава пазара а от там и цените, качеството, локациите, но най-вече познава характера на сделката. Той има множество както реализирани така и нереализирани сделки. За него не сделката е важна и водеща, за него сте важен вие и разумно похарчените ви пари.
  6. Работи с адвокати и нотариуси, които са запознати с имотните сделки като самият него.
  7. Брокерът ви е консултант, който обаче не като всеки друг получава възнаграждението си предварително а само след реализиране на поръчката. Договорът с брокер на имоти е договор за поръчка, това което си поръчвате от него – да намери най-подходящия за вас имот.

 В заключение

Придобиването на недвижим имот е сложен и скъпоструващ процес. Не се опитвайте да се справите сами, не че не е възможно да се справите или да имате късмет, но ако залагате на късмет, то тогава ще сте по-успешни ако вложите сумата пари, която сте си определили като бюджет в някоя хазартна игра. Заложете на надежден брокер – консултант, който е запознат със съществените елементи по сделките с имоти, пък и в крайна сметка, какво губите. Възнаграждение на брокер плащате само тогава, когато той ви намери желания от вас имот знае тънкостите на бизнеса и ще ви помогне да сключите най-добрата сделка.

Старите хора казват: „Ако имаш брашно ще отидеш при хлебар а не при автомонтьор“не че и сами не можете, разбира се че можете, но не всеки ден харчите толкова пари, за толкова значимо нещо като имота и не всеки ден се сблъсквате с имоти, които могат да се окажат точно този имот, който да ви създаде не само главоболия но и много допълнителни финансови загуби.

Свържете се с нас за да реализираме вашата сделка, да намерим вашият имот, да бъдем ваш партньор, на който да платите само когато намерим вашият имот.