Преди да изберете брокер на имоти – Част 1


Изборът на подходящ брокер на имоти, който да ангажирате с продажбата на имота ви е не лека задача, която изцяло може да ви затрудни поради следните въпроси, с които най-вероятно се сблъсквате, а именно:

Защо да не опитам сам предвид на факта, че всички рекламират в известните портали за търсене/предлагане на имоти? 

Сама по себе си обявата на имот в сайтовете за имоти не е нито сложна, нито скъпа. Разглеждате обявите, виждате начина, по който се представят, правите хубави снимки или за целта ползвате услугите на приятел, който разбира от фотография, съчинявате кратко описание, давате коректна информация за параметрите на имота като местоположение, разпределение, площи, степен на завършеност, степен и вид на обзавеждане, година на строителство и изобщо всичко онова, което някога е било в плюс но за вас преди да го купите, както и подобренията, които са се случили след като сте го купили. Определяте цената си като пресмятате стойността, на която сте го придобили, подобренията, които сте му направили, степента на изхабяването му, колко би струвал евентуален ремонт, изградената вече или съществуваща инфраструктура, инфлацията… Набелязвате плюсовете и минусите… в общи линии изтъквате възможно най-доброто, регистрирате се, плащате за времето, за което обявата ви да е видна, дори можете да изберете и по-скъпата опция (да се вижда на първа позиция) и сте готов, според вас вече сте в „играта“.

Първи проблем:

Започват да ви търсят брокери, които или търсят за конкретен свой клиент или биха желали да ви се представят по най-добрият начин с цел да им се доверите за да започнат те да се занимават с продажбата му, или ви се обажда потенциален купувач, а може би някой, който „опипва“ пазара, или просто някой като вас. Често тези разговори са дълги, обяснителни, пояснителни, изтощителни, отнемащи много от времето, което не ви стига особено когато се занимавате с малки деца, работите с хора или работата ви не ви позволява да отговорите на всяко едно обаждане, ангажиращо ви с множество въпроси, които за вас понякога са отегчителни, безсмислени, а понякога дори ги имате и за „тъпи“ (трябва да сте търпеливи, няма „тъпи“ въпроси, има незададени въпроси). 

Не са малко случаите, в които тези обаждания ще ви намерят в най-неподходящия момент за вас, като: бързате за среща, грижите се за детето си, готвите, ремонтирате колата, спортувате, намирате се сред приятели или познати, пред които не желаете да споделяте, че сте процес на продажба или смяна на жилище, не ви е възможно да вдигнете защото сте с пациент, който лекувате, разговаряте с ръководните ви органи, разрешавате проблеми на ваши клиенти… или нека да го нарека иначе в затруднена ситуация, която не би ви позволила да бъдете съсредоточен в предлагането и най-вече представянето на имота ви в най-добрата му светлина с цел реализиране на продажбата. 

Втори проблем:

Самозаблуждавате се, че решението на първия проблем е като отклоните любезно обаждането, което не можете да поемете, за по-късен етап, когато имате свободното време и подходящата обстановка за да се свържете обратно със заинтересованият евентуален купувач, който ви е потърсил, за да можете да му представите имота си. Каквото и време да изберете то никога няма да бъде подходящо за вас. Не се заблуждавайте, вие имате сериозна обремененост, това е вашата емоция, която е неизбежна, имате интерес да продадете, при това бързо, при това с разхвърляни мисли и колкото и да се стараете, дори и да си напишете някъде какво точно искате да кажете, дори и да сте се подготвили предварително за отговорите, то вие няма да сте готов и няма да имате усещането за пълнота в отговорите ви или винаги ще си мислите, че сте дали малко информация или просто ще се чудите дали с нещо не се издадохте, че цената подлежи на коментар… дали нещо съществено не изпуснахте. Или просто този, който ви е звънял не си правил проучване или опитвал да „тренира“ с вас разговор с продавач на друг имот, който представлява интерес за него. Причините могат да бъдат много, именно тези причини и тези разговори след седмица – две ще започнат да ви тормозят, дали цената не е висока, дали пазара на имоти не се срива, дали нещо в обявата ви не е както трябва, дали нещо не пропускате… започва да се поражда във вас съмнението, без значение за какво и в какво. Изнервяте се, вече ентусиазма ви не е на такава висота, правите пропуски, усеща се изнервеното ви и несигурно състояние в разговорите ви. Почвате да бъдете нетърпелив, забравяте да върнете обаждания, зачестяват случаите, в които пропускате същественото, обаждате се пак да дообяснявате и пояснявате допълнително, ставате податлив и изобщо всичко онова, което да ви издава по телефона, че вече искате имота ви да е продаден, склонен сте на отстъпки, за които преди да сте ги направили вече се съмнявате в тях… всички други ангажименти започват да изостават. А сега всичко това си представете след месец – два, а понякога и след година. Но щом сте се решили да действате самостоятелно, подгответе се за всичко това а и не само, може пък и да имате невероятен късмет при всичките тези имоти, които се предлагат на пазара (а те не са нито никак малко, нито пък по-слабо привлекателни от вашия) и са в пряка конкуренция с вашия. Нещо повече, предлагани от професионалисти, на които това им е работата, на които от това им зависят доходите, и за които това е основна дейност – работа.

Трети проблем:

Огледи, огледи, огледи… кога с много коментари, кога преминали изцяло в мълчание и догадки от ваша страна. Трудно изпълними, особено когато се касае за оглед в имота, който ползвате и все не ви остава време да оправите, подредите или поне приведете в нормален вид за посещения. Посещения от хора, на които имате само един телефон и някакво име, без каквито и да било данни, без каквато и да е информация за лицата влизали в дома ви, просто защото са ви се обадили по телефона, представили са се и са поискали да го видят в удобно както за вас така и за тях време. Не че огледите биха могли да се избегнат, но поне бихте могли да се замислите как да избегнете от анонимността на посетителите ви, а защо, не бих искал да отварям бутилката с всевъзможните хипотези далеч по-неприятни за вас като собственик.

Четвърти проблем:

С или без предварителен договор покупко-продажбата на недвижим имот винаги е в писмена форма и пред нотариус, за подготовката на която са необходимо множество и различни документи, които имат срокове за тяхната действителност и без които нотариуса би ви отказал сделка, което ще породи лично разочарование а и не в малко случаи откази от сделка поради губене на доверие в едната или в другата страна.

Макара да разчитате на безплатната информация, която е лесно достъпна в интернет и въпреки всичко да се справите със събирането на необходимите документи за изповядване на сделката, ако не разбирате техния смисъл и значение, както и какво пише в тях (не сте длъжен все пак, не сте адвокат и не това е вашата работа) можете поради несъществено невнимание да се сдобиете с документи, които са издадени с технически грешки, и заради които грешки сделката пред нотариус просто да не се случи, а доверието към вас като собственик на имота да бъде загубено безвъзвратно от страна на купувача, който така или иначе се е спрял поне на още един имот. Спънките и проблемите, с които можете да се сблъскате на финалната права са много, така както и множеството причини, заради които сделката с вашия имот да е от трудните, не невъзможни, а казвам трудни (например имате ипотека, изпълнително дело, запор, няколко собственика, наследници сте, имате брак или сте в развод или разведен и т.н.), без да изброявам по-сериозните такива, за които дори и опитни адвокати изискват време за снабдяване с допълнителни документи за реализацията на сделката ви, която във вашите очи просто касае имота на ваше име. 

За да си спестите изброените до тук, а и не само проблеми, но и въпроси, които биха могли да възникнат при една продажба на имот, с която сте решили да се заемете сам препрочитайки множеството форуми с „безплатна“ информация в интернет, бихте могли да се обърнете към специалист – брокер на имоти. А как да изберете подходящите такива за да намалите и дори избегнете основните проблеми изброени по-горе, можете да разберете в статията: 

Преди да изберете брокер на имоти – Част 2 (Очаквайте скоро)